Tilburgse Koerier 2019 ‘Level Up’ over jongeren en gamen

TILBURG – Zijn jongeren verslaafd aan gamen of overzien ouders het gedrag van hun kinderen onvoldoende? Tijdens het kennisevent Level Up in de nieuwe Tilburgse LocHal gaan jongeren en hun ouders gamen én wijzer worden. Want er valt voor alle betrokkenen nog veel te ontdekken. Als het gaat om gevaren, maar zeker ook als het gaat om de kansen die gamen biedt.

Gamen is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er is een nieuwe digitale speelruimte bijgekomen, waarin jongeren zich vaak bevinden en waar ze met elkaar in contact staan. Ouders zien gamen vaak als risicovol en maken zich zorgen om hun kind. Veel ouders hebben weinig kennis van gamen en zien niet de kansen die het kan bieden. Om ouders en hun kinderen meer naar elkaar toe te laten bewegen is er volgens de initiatiefnemers meer kennis, bewustwording en betrokkenheid nodig. Kennis over de kansen die games bieden, maar ook kennis over de signalen die er zijn wanneer het neigt naar problematisch gamen.

Het game-event Level Up wordt georganiseerd met steun van Innovatienetwerk Jeugd regio Hart van Brabant en het Bergmans Fonds. Sabine Donders: ‘Bezoekers treffen daar drie game-zones: gameplaygroud, game opportunities en gametalk. Bij het onderdeel gametalk geven vier experts uit de gamewereld een korte presentatie, ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Een docent (en zelf gamer) uit Tilburg spreekt bijvoorbeeld over de kloof die hij ziet tussen ouders en jongeren en de noodzaak dat die overbrugd wordt. Op de playground kunnen jongeren Fortnite spelen met een professionele gamer. Maar er is ook ruimte voor spellen uit de tijd dat de ouders van deze jongeren games speelden. De overige twee area’s zijn vooral bestemd om te leren en om de kansen te zien die gamen met zich meebrengt. Bron: Tilburgse Koerier, 20-02-2019