2020 Stadsnieuws Kennisevent LevelUp over gamen za 7 mrt 2020, 10:00

Jong en oud kunnen retrogames op Arcade-kasten uit de jaren ‘80 spelen.  Jong en oud kunnen retrogames op Arcade-kasten uit de jaren ‘80 spelen. (Foto: )

Sabine Donders houdt op 7 maart voor de tweede keer het event LevelUp. Een zaterdag in de LocHal, waar het fenomeen gamen van alle kanten wordt belicht en ook beleefd. Voor kinderen, jongeren en ouders en professionals.

TILBURG – “LevelUp kijkt naar gamen als een talent”, vertelt Sabine. “Het is leuk, leerzaam, uitdagend en sociaal. En het is ook een talent dat bij extreem gedrag zorgwekkend kan zijn, zoals dat voor alle talenten geldt. Jongeren en professionals hebben ons gevraagd een event te organiseren waar beide kanten aan bod komen, en waar je kunt luisteren naar deskundige gamers en deskundige onderzoekers.”

“Op deze middag bieden we een mix van kennis, mogelijkheden en spelen aan, rond het thema gamen. We bieden de kans de kloof die kinderen en ouders, leerlingen en docenten ervaren een beetje te dichten. We prikkelen om met elkaar in gesprek te gaan. Ouders kunnen ideeën opdoen hoe signalen te herkennen, wanneer het niet langer een leuke hobby is. Maar ouders worden ook uitgedaagd nieuwsgierig te zijn naar een game en waarom hun kind het zo graag speelt. Vergelijk het met een andere hobby, zoals voetbal of muziek.”

Level Up 2020
“LevelUp houden we dit jaar op zaterdag 7 maart en wederom in de LocHal. De toegang is gratis, iedereen is welkom. We vragen mensen zich aan te melden, maar ook zonder aanmelden ben je welkom. Voor de Fortnite battle en FIFA, bij het onderdeel Playground, is inschrijven wel verplicht, gezien de grote belangstelling en het beperkte aantal plekken.”

“We hebben verder het onderdeel Game-Talks, waarin experts kennis delen over gamen en alles wat daarbij komt kijken. Het zijn korte presentaties van maximaal een half uur. Een van de Game-Talks wordt dit jaar verzorgd door de E-sporter Sem, professional gamer van Willem II. Deze Gametalk is voor kinderen, jongeren en volwassenen. Sem van den Hoof vertelt over zijn leven als E-sporter en beantwoordt vragen. In de Playground speelt Sem later op de middag een pot voetbal. Leonie Kamps van Trimbos vertelt in haar Gametalk over de wetenschappelijke kant, de feiten en de cijfers over gamen, gameplezier en problematisch gamen. De derde spreker is Maurits Meeusen, e-sport commentator en zelf fervent speler. Hij neemt de luisteraars mee in de professionele wereld van de e-sports en geeft net als Sem een kijkje achter de schermen.” Er komt nog een vierde spreker maar deze houdt Sabine nog eventjes voor zichzelf. Lees hier het hele artikel: LevelUp

Brabants Dagblad 2020 LocHal verandert in game-Walhalla: ‘Veel ouders zien gamen nog als kommer en kwel’

LevelUp vorig jaar in de LocHal. ,,Veel ouders zien gamen als kommer en kwel."
LevelUp vorig jaar in de LocHal. ,,Veel ouders zien gamen als kommer en kwel.” © LevelUp

Vrij 6 mrt: Een potje ‘Fifa’ spelen tegen Sem, de eSporter van Willem II, met VR-bril op een wandeling maken door het Tilburg van de achttiende eeuw of gewoon even op een oude arcadekast rammelen. De Tilburgse LocHal wordt zaterdag een game-Walhalla. ,,We proberen de kloof te dichten tussen ouders en kinderen.

Games, heel veel games, zijn er zaterdag in de LocHal te vinden tijdens LevelUp 2020. Op zestien Playstations draaien spellen als Fortnite en Fifa, maar ook Dance Dance Revolution, klassieker Street Fighter II Turbo en virtual reality-spel Beat Saber zijn te spelen. Er staan arcadekasten, oude pc’s waar besturingssysteem DOS (inclusief spellen) nog op draait en mensen kunnen een VR-bril uittesten. En dat is maar een klein deel van wat er allemaal rond gamen te doen is. Neem Romeincraft bijvoorbeeld: bij de Universiteit in Leiden maken ze historische plattegronden van steden na in het spel Minecraft. Bezoekers kunnen in de LocHal gebouwen van historisch Tilburg opbouwen én er dan in virtual reality doorheen wandelen. En er zijn gastsprekers over de verslavende kant van gamen, maar ook hoe het is om commentator te zijn bij de grote League of Legends-toernooien. lees het hele artikel hier: “Bas Vermeer 06-03-20, 09:55 Bron: BD

Brabants Dagblad 2019 ‘Vraag je kind ook eens hoe het gaat met zijn game’

Kinderen die hele dagen achter de computer zitten. Het is een gruwel voor veel ouders. ,,Toch hoeft dat niet zo slecht te zijn”, zegt Sabine Donders (45). De positieve kanten van het gamen staan morgen centraal tijdens het kennisevent Level-Up!

Een kind dat middagen en avonden lang achter een beeldscherm zit te gamen, wekt bij veel ouders irritatie op. Ook maken pa en ma zich zorgen over een gebrek aan beweging, daglicht en sociale contacten. ,,Kinderen die achter de computer zitten, horen bijna nooit iets positiefs van hun ouders over hun gamegedrag. Opvallend genoeg staan veel ouders wel langs de zijlijn van het voetbalveld te dringen om hun kind aan te moedigen. Voetbalouders reizen vaak stad en land af voor de voetbalcarrière van hun kind”, zegt Sabine Donders, die graag zou zien dat ouders ook de positieve kanten van het gamen gaan zien. Zij is jeugdhulp en medeorganisator van Level-Up! morgen in de LocHal.

Lees hier verder Bron: Brabants Dagblad, Tom Verstraten 22-02-2019

Gamen voor het hele gezin in Tilburgse LocHal: ‘Hoelang duurt het potje nog?’

Het is thuis een ongeschreven regel dat bij mooi weer er pas tegen de avond met gamen begonnen wordt. Maar ondanks dat de zon buiten de LocHal stevig huishoudt, zitten Cas (11), Mick (9) en Suze (5) binnen achter een scherm te gamen. En zelfs moeder Leone van den Hout (38) en haar man doen een potje mee.

“Het zijn fanatiekelingen, dus we moeten goede afspraken maken”, zegt Leone, naast moeder ook docent in het basisonderwijs. “Ik denk dat het belangrijk is om af en toe mee te kijken, dat doen we ook op hun telefoons. Niet uit wantrouwen, maar om na te gaan waar ze mee bezig zijn.”

Lees hier verder Bron: Brabants Dagblad, Stan Schrijen 23-02-2019

Tilburgse Koerier 2019 ‘Level Up’ over jongeren en gamen

TILBURG – Zijn jongeren verslaafd aan gamen of overzien ouders het gedrag van hun kinderen onvoldoende? Tijdens het kennisevent Level Up in de nieuwe Tilburgse LocHal gaan jongeren en hun ouders gamen én wijzer worden. Want er valt voor alle betrokkenen nog veel te ontdekken. Als het gaat om gevaren, maar zeker ook als het gaat om de kansen die gamen biedt.

Gamen is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er is een nieuwe digitale speelruimte bijgekomen, waarin jongeren zich vaak bevinden en waar ze met elkaar in contact staan. Ouders zien gamen vaak als risicovol en maken zich zorgen om hun kind. Veel ouders hebben weinig kennis van gamen en zien niet de kansen die het kan bieden. Om ouders en hun kinderen meer naar elkaar toe te laten bewegen is er volgens de initiatiefnemers meer kennis, bewustwording en betrokkenheid nodig. Kennis over de kansen die games bieden, maar ook kennis over de signalen die er zijn wanneer het neigt naar problematisch gamen.

Het game-event Level Up wordt georganiseerd met steun van Innovatienetwerk Jeugd regio Hart van Brabant en het Bergmans Fonds. Sabine Donders: ‘Bezoekers treffen daar drie game-zones: gameplaygroud, game opportunities en gametalk. Bij het onderdeel gametalk geven vier experts uit de gamewereld een korte presentatie, ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Een docent (en zelf gamer) uit Tilburg spreekt bijvoorbeeld over de kloof die hij ziet tussen ouders en jongeren en de noodzaak dat die overbrugd wordt. Op de playground kunnen jongeren Fortnite spelen met een professionele gamer. Maar er is ook ruimte voor spellen uit de tijd dat de ouders van deze jongeren games speelden. De overige twee area’s zijn vooral bestemd om te leren en om de kansen te zien die gamen met zich meebrengt. Bron: Tilburgse Koerier, 20-02-2019