Nieuws

Tweede editie game kennisevent LevelUp2020 vindt plaats in de LocHal in Tilburg!

LevelUp wordt voor de tweede keer georganiseerd in de LocHal in Tilburg. Wegens het succes van vorig jaar (meer dan 200 bezoekers) wordt er een tweede editie georganiseerd. LevelUp is een tof evenement rondom het onderwerp gamen. Je vindt hier een mooie mix van educatie, zorg, kansen en playtime. Laat je inspireren en verrassen door de verschillende lezingen, virtual reality- en (serious)game demo’s die er te vinden zijn.

De LocHal is die dag opgedeeld in 3 gamezones: Game-Talks, Game- Opportunities, Game-Playground.

Bij het onderdeel Game-Talks ervaart de bezoeker dat gamen niet alleen een spelletje is, maar ook een serieuze business. Het is niet alleen boven op een kamer achter een monitor met een headset op in het ‘luchtledige roepen’ en op een toetsenbord rammelen. Er komen ook veel vaardigheden bij kijken en er zijn ook een hoop positieve effecten. Experts vanuit de game wereld zullen een korte presentatie houden met hun kijk op deze wereld met mogelijkheden maar zij zullen ook de zorgelijke kant belichten.

Bij het onderdeel Game-Opportunities laten we zien dat er meer schuilt achter het daadwerkelijke spelletje. Veel games kennen ook mooie muziek, een goed verhaal en sommige games kunnen zelfs gezien worden als een prachtig kunstwerk. Achter veel games schuilen bedrijven en ontwikkelaars, en zelfs psychologen en gedragswetenschappers, zij denken mee om een game zo goed doordacht mogelijk te kunnen ontwikkelen zodat de spelers de meest intense ervaring beleven. Er liggen hier veel carrièrekansen, talentontwikkeling en vervolgopleidingen die mogelijkheden bieden.

Het derde onderdeel, Game-Playground, wordt ingericht tot een digitale speeltuin. Hier vindt het Fornite toernooi plaats waar kinderen kunnen battle-en met een professionele E-sporter. Dit was vorig jaar een groot succes, kinderen stonden in de rij om te spelen. Dit jaar ook een FiFa toernooi waar ouder en kind elkaar kunnen uitdagen. Hier kun je je skills laten zien en de tips inzetten die tijdens de presentatie van E-sporter van Willem II zijn gegeven tijdens zijn gametalk. Daarnaast zijn er dit jaar meer Arcadekasten te vinden, om weer even het gevoel te krijgen hoe de games vroeger waren en tegelijkertijd ondervind je hier hoe de ontwikkelingen op dit gebied zijn gegaan de afgelopen jaren.

We proberen de positieve kanten van het gamen te benadrukken maar aan de andere kant brengt het gamen voor veel ouders ook zorgen met zich mee. Ook hier is aan gedacht, voor vragen of zorgen omtrent het gamegedrag van kinderen is er een lounge bank waar bezoekers met hun vragen terecht kunnen bij een deskundige op het gebied van gamen en opvoeding.

Kortom er is genoeg te doen! Level Up! wordt gehouden op 7 maart aanstaande in de LocHal in Tilburg. Inschrijven is gratis, let op voor het onderdeel Fortnite is aanmelden verplicht. Dat kan via https://levelup-gaming.nl/ Ook het programma staat op deze website.

Noot voor de redactie (NIET TER PUBLICATIE)Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sabine Donders (0648358313)

‘Vraag je kind ook eens hoe het gaat met zijn game’

Kinderen die hele dagen achter de computer zitten. Het is een gruwel voor veel ouders. ,,Toch hoeft dat niet zo slecht te zijn”, zegt Sabine Donders (45). De positieve kanten van het gamen staan morgen centraal tijdens het kennisevent Level-Up!

Een kind dat middagen en avonden lang achter een beeldscherm zit te gamen, wekt bij veel ouders irritatie op. Ook maken pa en ma zich zorgen over een gebrek aan beweging, daglicht en sociale contacten. ,,Kinderen die achter de computer zitten, horen bijna nooit iets positiefs van hun ouders over hun gamegedrag. Opvallend genoeg staan veel ouders wel langs de zijlijn van het voetbalveld te dringen om hun kind aan te moedigen. Voetbalouders reizen vaak stad en land af voor de voetbalcarrière van hun kind”, zegt Sabine Donders, die graag zou zien dat ouders ook de positieve kanten van het gamen gaan zien. Zij is jeugdhulp en medeorganisator van Level-Up! morgen in de LocHal.

Lees hier verder Bron: Brabants Dagblad, Tom Verstraten 22-02-2019

Gamen voor het hele gezin in Tilburgse LocHal: ‘Hoelang duurt het potje nog?’

Het is thuis een ongeschreven regel dat bij mooi weer er pas tegen de avond met gamen begonnen wordt. Maar ondanks dat de zon buiten de LocHal stevig huishoudt, zitten Cas (11), Mick (9) en Suze (5) binnen achter een scherm te gamen. En zelfs moeder Leone van den Hout (38) en haar man doen een potje mee.

“Het zijn fanatiekelingen, dus we moeten goede afspraken maken”, zegt Leone, naast moeder ook docent in het basisonderwijs. “Ik denk dat het belangrijk is om af en toe mee te kijken, dat doen we ook op hun telefoons. Niet uit wantrouwen, maar om na te gaan waar ze mee bezig zijn.”

Lees hier verder Bron: Brabants Dagblad, Stan Schrijen 23-02-2019

‘Level Up’ over jongeren en gamen

TILBURG – Zijn jongeren verslaafd aan gamen of overzien ouders het gedrag van hun kinderen onvoldoende? Tijdens het kennisevent Level Up in de nieuwe Tilburgse LocHal gaan jongeren en hun ouders gamen én wijzer worden. Want er valt voor alle betrokkenen nog veel te ontdekken. Als het gaat om gevaren, maar zeker ook als het gaat om de kansen die gamen biedt.

Gamen is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er is een nieuwe digitale speelruimte bijgekomen, waarin jongeren zich vaak bevinden en waar ze met elkaar in contact staan. Ouders zien gamen vaak als risicovol en maken zich zorgen om hun kind. Veel ouders hebben weinig kennis van gamen en zien niet de kansen die het kan bieden. Om ouders en hun kinderen meer naar elkaar toe te laten bewegen is er volgens de initiatiefnemers meer kennis, bewustwording en betrokkenheid nodig. Kennis over de kansen die games bieden, maar ook kennis over de signalen die er zijn wanneer het neigt naar problematisch gamen.

Het game-event Level Up wordt georganiseerd met steun van Innovatienetwerk Jeugd regio Hart van Brabant en het Bergmans Fonds. Sabine Donders: ‘Bezoekers treffen daar drie game-zones: gameplaygroud, game opportunities en gametalk. Bij het onderdeel gametalk geven vier experts uit de gamewereld een korte presentatie, ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Een docent (en zelf gamer) uit Tilburg spreekt bijvoorbeeld over de kloof die hij ziet tussen ouders en jongeren en de noodzaak dat die overbrugd wordt. Op de playground kunnen jongeren Fortnite spelen met een professionele gamer. Maar er is ook ruimte voor spellen uit de tijd dat de ouders van deze jongeren games speelden. De overige twee area’s zijn vooral bestemd om te leren en om de kansen te zien die gamen met zich meebrengt.’

Lees hier verder Bron: Tilburgse Koerier, 20-02-2019